Your search results

Η Αθήνα μου!

Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Η Αθήνα κυριαρχεί στην περιοχή της Αττικής και είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, με την καταγεγραμμένη ιστορία της να εκτείνεται σε πάνω από 3.400 χρόνια και την πρώτη ανθρώπινη παρουσία της ξεκίνησε κάπου μεταξύ της 11ης και της 7ης χιλιετίας π.Χ. Η κλασική Αθήνα ήταν μια ισχυρή πόλη-κράτος. Ήταν κέντρο τεχνών, μάθησης και φιλοσοφίας και έδρα της Ακαδημίας Πλάτωνα και του Λυκείου του Αριστοτέλη. Αναφέρεται ευρέως ως το λίκνο του δυτικού πολιτισμού και η γενέτειρα της δημοκρατίας, κυρίως λόγω του πολιτιστικού και πολιτικού του αντίκτυπου στην ευρωπαϊκή ήπειρο – ιδιαίτερα στην Αρχαία Ρώμη.

Στη σύγχρονη εποχή, η Αθήνα είναι μια μεγάλη κοσμοπολίτικη μητρόπολη και κεντρική στην οικονομική, χρηματοπιστωτική, βιομηχανική, ναυτική, πολιτική και πολιτιστική ζωή στην Ελλάδα. Το 2021, η αστική περιοχή της Αθήνας φιλοξένησε περισσότερους από τρεισήμισι εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή περίπου το 35% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας.

Η κληρονομιά της κλασικής εποχής είναι ακόμα εμφανής στην πόλη, που αντιπροσωπεύεται από αρχαία μνημεία και έργα τέχνης, με το πιο διάσημο από όλα να είναι ο Παρθενώνας, που θεωρείται βασικό ορόσημο του πρώιμου δυτικού πολιτισμού. Η πόλη διατηρεί επίσης ρωμαϊκά και βυζαντινά μνημεία, καθώς και μικρότερο αριθμό οθωμανικών μνημείων, ενώ ο ιστορικός αστικός πυρήνας της διαθέτει στοιχεία συνέχειας μέσα από τις χιλιετίες της ιστορίας της. Η Αθήνα φιλοξενεί δύο Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, την Ακρόπολη της Αθήνας και τη μεσαιωνική Μονή Δαφνίου. Ορόσημα της σύγχρονης εποχής, που χρονολογούνται από την ίδρυση της Αθήνας ως πρωτεύουσας του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους το 1834, περιλαμβάνουν τη Βουλή των Ελλήνων και τη λεγόμενη «αρχιτεκτονική τριλογία της Αθήνας», που αποτελείται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, την Εθνική και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ακαδημία Αθηνών. Η Αθήνα φιλοξενεί επίσης πολλά μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με τη μεγαλύτερη συλλογή αρχαίων ελληνικών αρχαιοτήτων στον κόσμο, το Μουσείο της Ακρόπολης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο Μπενάκη και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Η Αθήνα ήταν η πόλη υποδοχής των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 και 108 χρόνια αργότερα φιλοξένησε τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, καθιστώντας την μια από τις λίγες πόλεις που έχουν φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες περισσότερες από μία φορές.

Κλασικός προορισμός!

Η Αθήνα ήταν προορισμός ταξιδιωτών από την αρχαιότητα. Την τελευταία δεκαετία, οι υποδομές και οι κοινωνικές ανέσεις της πόλης έχουν βελτιωθεί, εν μέρει λόγω της επιτυχημένης προσπάθειάς της να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Η ελληνική κυβέρνηση, με τη βοήθεια της ΕΕ, έχει χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα υποδομής όπως ο υπερσύγχρονος Διεθνής Αερολιμένας Ελευθέριος Βενιζέλος, η επέκταση του συστήματος του Μετρό της Αθήνας και η νέα Αττική Οδός.

Η πόλη ψηφίστηκε ως η τρίτη καλύτερη ευρωπαϊκή πόλη για επίσκεψη το 2015 από τον Ευρωπαϊκό Καλύτερο Προορισμό. Ψήφισαν πάνω από 240.000 άτομα!

Φιλοξενεί 148 θεατρικές σκηνές, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του αρχαίου Ωδείου Ηρώδου του Αττικού, όπου φιλοξενείται το Φεστιβάλ Αθηνών, το οποίο διαρκεί από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο κάθε χρόνο. Εκτός από έναν μεγάλο αριθμό πολυπλεξών, η Αθήνα φιλοξενεί υπαίθριους κινηματογράφους κήπου. Η πόλη υποστηρίζει επίσης μουσικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Μέγαρο Μουσικής), που προσελκύει καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης. Το Athens Planetarium, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Ανδρέα Συγγρού, στο Παλαιό Φάληρο είναι ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα εξοπλισμένα ψηφιακά πλανητάρια στον κόσμο. Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που εγκαινιάστηκε το 2016, θα στεγάσει την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Εστιατόρια, ταβέρνες και μπαρ θα βρείτε στους κόμβους διασκέδασης στην Πλάκα και τις περιοχές Τρίγωνο του ιστορικού κέντρου, τα εσωτερικά προάστια Γκάζι και Ψυρρή είναι ιδιαίτερα απασχολημένα με νυχτερινά κέντρα και μπαρ, ενώ το Κολωνάκι, τα Εξάρχεια, το Μεταξουργείο, το Κουκάκι και το Παγκράτι έχουν περισσότερα σκηνής καφέ και εστιατορίου. Τα παραθαλάσσια προάστια Μικρολίμανο, Άλιμος και Γλυφάδα έχουν ταβέρνες, beach bar και πολυσύχναστα καλοκαιρινά κλαμπ.

Εξερευνήστε την Αθήνα!

Ο Δήμος Αθηναίων, το κέντρο της πόλης της αστικής περιοχής της Αθήνας, χωρίζεται σε διάφορες συνοικίες: Ομόνοια, Σύνταγμα, Εξάρχεια, Άγιος Νικόλαος, Νεάπολη, Λυκαβηττός, Λόφος Στρέφη, Λόφος Φινοπούλου, Λόφος Φιλοπάππου, Πεδίον Άρεως, Μεταξουργείο, Άγιος Κωσταντίνος, Σταθμός Λαρίσης, Κεραμεικός, Ψυρρή, Μοναστηράκι, Γκάζι, Θησείο, Καπνικαρέα, Αγία Ειρήνη, Αέρηδες, Αναφιώτικα, Πλάκα, Ακρόπολη, Πνύκα, Μακρυγιάννη, Λόφος Αρδηττού, Ζάππειο, Άγιος Σπυρίδων, Παγκράτι, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Αγ. Ιωάννης, Νέος Κόσμος, Κουκάκι, Κυνοσάργους, Φιξ, Άνω Πετράλωνα, Κάτω Πετράλωνα, Ρουφ, Βοτανικός, Προφήτης Δανιήλ, Ακαδημία Πλάτωνος, Κολωνός, Κολοκυνθούς, Πλατεία Αττικής, Λόφος Σκουζέ, Σεπόλια, Κυψέλη, Άγιος Μελέτιος, Νέα Κυψέλη, Αμπελόκηποι, Πανόρμου-Γεροκομείο, Πεντάγωνο, Ελληνορώσων, Νέα Φιλοθέη, Άνω Κυψέλη, Τουρκοβούνια-Λόφος Πατάτσου, Λόφος Ελικώνος, Κολιάτσου, Θυμαράκια, Κάτω Πατήσια, Τρεις Γέφυρες, Άγιος Ελευθέριος, Κυπριάδου, Άνω Πατήσια, Προμπονάς, Άγιος Παντελεήμονας, Παγκράτι, Γουδή, Βύρωνας και Ιλίσια.

Η Ομόνοια, η Πλατεία Ομονοίας είναι η παλαιότερη πλατεία της Αθήνας. Περιβάλλεται από ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης και διαθέτει σταθμό του μετρό, που ονομάζεται σταθμός Ομόνοια. Η πλατεία είναι το επίκεντρο για τον εορτασμό των αθλητικών νικών, μετά τη νίκη της χώρας στο Euro 2004 και EuroBasket 2005.

Το Μεταξουργείο είναι μια θρυλική γειτονιά της Αθήνας. Η γειτονιά βρίσκεται βόρεια του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, μεταξύ του Κολωνού στα ανατολικά, του Κεραμεικού στα δυτικά και βόρεια του Γκαζιού. Το Μεταξουργείο συχνά περιγράφεται ως μεταβατική γειτονιά. Μετά από μια μακρά περίοδο εγκατάλειψης στα τέλη του 20ου αιώνα, η περιοχή αποκτά τη φήμη μιας καλλιτεχνικής και μοντέρνας γειτονιάς με το άνοιγμα γκαλερί τέχνης, μουσείων, εστιατορίων και καφέ. Οι τοπικές προσπάθειες να ομορφύνουν και να αναζωογονήσουν τη γειτονιά έχουν ενισχύσει την αίσθηση της κοινότητας και της καλλιτεχνικής έκφρασης. Ανώνυμα έργα τέχνης με συνθήματα τόσο στα Αγγλικά όσο και στα Αρχαία Ελληνικά έχουν ξεπηδήσει σε όλη τη γειτονιά, όπως “Τέχνη για την τέχνη”. Η αντάρτικη κηπουρική έχει βοηθήσει επίσης να ομορφύνει την περιοχή.

Ψυρρή – Η αναζωογονημένη γειτονιά του Ψυρρή – γνωστή και ως «συνοικία συσκευασίας κρέατος» της Αθήνας – είναι διάσπαρτη από ανακαινισμένα παλιά αρχοντικά, χώρους καλλιτεχνών και μικρούς χώρους γκαλερί. Ορισμένα από τα ανακαινισμένα κτίριά του φιλοξενούν επίσης μοντέρνα μπαρ καθιστώντας την περιοχή hotspot για την πόλη την τελευταία δεκαετία, ενώ εστιατόρια με ζωντανή μουσική γνωστά ως “ρεμπετάδικα”, προσφέρουν βραδιές γλεντιού. Το ρεμπέτικο θαυμάζεται από πολλούς, με αποτέλεσμα τα ρεμπετάδικα να γεμίζουν συχνά με ανθρώπους όλων των ηλικιών που θα τραγουδήσουν, θα χορέψουν και θα πιουν μέχρι τα ξημερώματα.

Η περιοχή Γκάζι, μια από τις πιο πρόσφατες σε πλήρη ανάπλαση, βρίσκεται γύρω από ένα ιστορικό εργοστάσιο φυσικού αερίου, το οποίο έχει πλέον μετατραπεί στον πολιτιστικό πολυχώρο Τεχνόπολις και περιλαμβάνει χώρους καλλιτεχνών, μικρά κλαμπ, μπαρ και εστιατόρια. Η επέκταση του μετρό στα δυτικά προάστια της πόλης έφερε ευκολότερη πρόσβαση στην περιοχή από την άνοιξη του 2007, καθώς η γραμμή 3 σταματά πλέον στο Γκάζι (σταθμός Κεραμεικός).

Το Σύνταγμα, η Πλατεία Συντάγματος, είναι η κεντρική και μεγαλύτερη πλατεία της πρωτεύουσας, που βρίσκεται δίπλα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο (πρώην Βασιλικό Παλάτι) και στα πιο αξιόλογα ξενοδοχεία της πόλης. Η οδός Ερμού, ένας πεζόδρομος μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου που συνδέει την πλατεία Συντάγματος με το Μοναστηράκι, είναι καταναλωτικός παράδεισος τόσο για τους Αθηναίους όσο και για τους τουρίστες. Γεμάτη με καταστήματα μόδας και εμπορικά κέντρα με τις μεγαλύτερες διεθνείς μάρκες, βρίσκεται πλέον στους πέντε πιο ακριβούς εμπορικούς δρόμους της Ευρώπης και στη δέκατη πιο ακριβή οδό λιανικής στον κόσμο.

Πλάκα, Μοναστηράκι και Θησείο – Η Πλάκα, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη, φημίζεται για την άφθονη νεοκλασική αρχιτεκτονική της, που αποτελεί μια από τις πιο γραφικές συνοικίες της πόλης. Παραμένει ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός με ταβέρνες, ζωντανές παραστάσεις και πλανόδιους πωλητές. Το κοντινό Μοναστηράκι, από την πλευρά του, είναι γνωστό για τα μικρά μαγαζιά και τις αγορές του, καθώς και για την πολυσύχναστη υπαίθρια αγορά και τις ταβέρνες που ειδικεύονται στο σουβλάκι!

Μια άλλη συνοικία γνωστή για τα γεμάτα φοιτητές, κομψά καφέ της είναι το Θησείο, που βρίσκεται ακριβώς δυτικά του Μοναστηρακίου. Το Θησείο φιλοξενεί τον αρχαίο Ναό του Ηφαίστου, που στέκεται στην κορυφή ενός μικρού λόφου. Αυτή η περιοχή έχει επίσης μια γραφική βυζαντινή εκκλησία του 11ου αιώνα, καθώς και ένα οθωμανικό τζαμί του 15ου αιώνα.

Τα Εξάρχεια, που βρίσκονται βόρεια του Κολωνακίου, συχνά θεωρούνται ως η αναρχική σκηνή της πόλης και ως φοιτητική συνοικία με καφετέριες, μπαρ και βιβλιοπωλεία. Στα Εξάρχεια βρίσκεται το Πολυτεχνείο Αθηνών και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Περιέχει επίσης σημαντικά κτίρια πολλών στυλ του 20ού αιώνα: Νεοκλασικισμό, Art Deco και Πρώιμο Μοντερνισμό (συμπεριλαμβανομένων των επιρροών Bauhaus).

Compare Listings